Onze locatie

In het levendige centrum van Herpen, waar verleden en heden samenkomen, vind je Harpa food, drinks & party – een sfeervolle ontmoetingsplek voor jong en oud. Harpa is meer dan alleen een café; het is een plek waar verhalen worden gedeeld, herinneringen worden gemaakt en de tijd even stil lijkt te staan. De naam Harpa is een knipoog naar de oeroude wortels van ons dorp. Met respect voor die rijke geschiedenis willen wij een warme en eigentijdse plek bieden waar iedereen zich thuis voelt. Of je nu langskomt voor een gezellige lunch, een goed glas bier of een borrel met vrienden: bij Harpa ben je aan het juiste adres. Onze menukaart biedt voor ieder wat wils, met vertrouwde smaken en lokale gezelligheid. Van een frisse Heineken tot een bittergarnituur om te delen – alles wordt met aandacht geser​​​​veerd. Binnen in ons karakteristieke pand of buiten op het zonnige terras aan het dorpsplein: Harpa-Herpen is dé plek waar Herpen samenkomt. Stap binnen en proef de sfeer!

Waarom Harpa

Germaanse tijd tot 10e eeuw

De naam Herpen werd in oude bronnen soms geschreven als “Harpen”. Er wordt vermoed dat de oorsprong nog ouder is, namelijk Germaans: “Harpa”, wat mogelijk verwijst naar een boogvormige heuvel of een geografische vorm in het landschap.
Deze oude naam leeft vandaag weer voort in de benaming Harpa-Herpen – als eerbetoon aan de diepe geschiedenis van het dorp. 

het Land van Herpen

In de 11e en 12e eeuw was Herpen het bestuurlijk en economisch centrum van een groot gebied dat bekendstond als het Land van Herpen. Het strekte zich uit over delen van wat nu de gemeenten Oss, Land van Cuijk en Maashorst zijn. De heersers over dit gebied waren machtige heren, soms zelfs met banden aan het hof.

De kerk tegenover Harpa

De eerste kerk van Herpen dateert vermoedelijk uit de 13e eeuw. De huidige Sint-Sebastianuskerk is gebouwd in de 19e eeuw, maar staat op eeuwenoude fundamenten.
Het geloof speelt eeuwenlang een centrale rol in het dorpsleven.Herpen ontwikkelt zich tot een hechte, agrarische gemeenschap. De bewoners leven van landbouw, veeteelt en handwerk. Familiebedrijven en dorpsgemeenschap vormen de ruggengraat van het leven.

20e en 21e eeuw

Herpen verliest in 1941 zijn status als zelfstandige gemeente en wordt onderdeel van de gemeente Ravenstein. In 2003 Na een gemeentelijke herindeling valt Herpen voortaan onder de gemeente Oss. Het dorp behoudt zijn eigenheid en karakter.
Na een gemeentelijke herindeling valt Herpen voortaan onder de gemeente Oss. Het dorp behoudt zijn eigenheid en karakter.
Vandaag bruist Herpen van het verenigingsleven, dorpsactiviteiten en tradities. Tijdens carnaval heet het dorp “Bonnepe” en wordt het feest groots gevierd. Met natuurgebied De Maashorst in de achtertuin en ontmoetingsplekken zoals Harpa-Herpen, blijft het dorp springlevend.